Europa Creativa Cultura

Circulació d’obres literàries europees
(CREA-CULT-2025-LIT)

Data límit: 11/02/2025

Objectiu

Aquesta acció dona suport a projectes que tradueixen, publiquen, distribueixen i promocionen obres de ficció europees.

DESCÀRREGUES:

Convocatòria

Enllaç de la convocatòria a la FTOP
(EN)

Bases

Document de la convocatòria
(EN)

Impacte esperat

Es preveu que l'acció doni suport a uns 40 projectes, implementats ja sigui per una única entitat (monobeneficiària) o per un consorci d'organitzacions (multibeneficiari).

Cada projecte ha de:

  • Promoure la diversitat de la literatura al país (o països) de destinació mitjançant la inclusió d'obres de ficció de països poc representats, i en particular, obres escrites en llengües menys utilitzades.
  • Donar suport a la professió de traductor literari i respectar el principi de justa remuneració.
  • Proposar les estratègies de distribució i promoció més efectives, i el format de llibre més adequat, per tal d'assegurar un accés ampli i fàcil a les obres literàries europees i contribuir al desenvolupament del lectorat de la literatura europea.
  • Fomentar la col·laboració entre els diferents actors de la cadena de valor del llibre: autors, traductors, editors, distribuïdors, llibreters, biblioteques, esdeveniments literaris o festivals.
  • Contribuir a les prioritats generals de la UE.

Temes i prioritats

D'acord amb les prioritats actuals de la política cultural, els sol·licitants han de proposar projectes que contribueixin a les prioritats generals de la Unió Europea i que compleixin les prioritats específiques de la convocatòria:

1. Prioritats generals de la UE.

Els sol·licitants han de descriure a la seva sol·licitud com, en el disseny i la implementació dels seus projectes, pretenen contribuir als esforços de la UE en termes d'ecologització i transició digital i respondre a la prioritat de la inclusió i la igualtat de gènere i la dimensió internacional.

2. Les prioritats específiques següents:

  • Augmentar la circulació transnacional i la diversitat de les obres literàries europees, mitjançant la traducció, la publicació, la distribució i la promoció d'obres de ficció escrites en llengües menys parlades.
  • Promoure la lectura i la diversitat lingüística i cultural de la literatura europea a un gran públic.
  • Donar suport a la professió de traductor literari d'acord amb els principis de bones condicions laborals i una remuneració justa.
  • Augmentar la competitivitat del sector del llibre tot fomentant la cooperació entre els diferents actors de la cadena de valor del llibre, especialment entre editors, llibreters i biblioteques.

Aquesta acció complementa els altres suports d'Europa Creativa al sector del llibre i l'edició com el Dia dels Autors Europeus (foment de la lectura i descoberta de la literatura europea) i el Premi de Literatura de la Unió Europea (promoció dels autors emergents europeus). Es recomana als sol·licitants que cerquin sinergies amb aquestes accions.

A més, i com a part del suport excepcional de la UE a Ucraïna, es fomentaran projectes destinats a oferir obres literàries en llengua ucraïnesa als refugiats i desplaçats ucraïnesos. En aquest context, la impressió en ucraïnès d'obres literàries ucraïneses (no traduïdes) serà elegible.

Per donar suport a la professió de traductor literària d'acord amb els principis de bones condicions de treball i una remuneració justa, es recomana que entre el 20 i el 30% del pressupost total del projecte es destini a la remuneració dels traductors i que els traductors rebin reconeixement i visibilitat, en particular anomenant-los, preferiblement a la portada.

A més, per tal de preservar la diversitat lingüística, en particular les llengües menys utilitzades, la qualitat de la traducció i la professió de traductor literari, els editors han de contractar traductors literaris professionals, als quals s'ha de fer referència a la base de dades Europa Creativa. En aquest sentit, els editors han de complir els estàndards nacionals i les millors pràctiques.

Activitats elegibles

Activitats de traducció, publicació, promoció i distribució, així com activitats que tracten els temes i prioritats descrits anteriorment. Més concretament:

• Paquets de treballs d'obres de ficció elegibles per traduir, publicar, distribuir, i promoure, a partir d'una editorial sòlida, i una estratègia de distribució i de promoció.
• Activitats per facilitar la col·laboració entre els diferents actors de la cadena de valor del llibre i de l'edició: autors, traductors, editors, distribuïdors, llibreters, biblioteques, esdeveniments literaris o festivals.

Les activitats proposades s'han d'agrupar, a la part B del formulari de sol·licitud, en paquets de treball coherents (és a dir, la subdivisió principal del projecte). Cada paquet de treball ha de tenir una llista corresponent d'activitats, deliverables, milestones, i critical risks.

Cada projecte ha d'incloure almenys 5 obres de ficció elegibles per ser traduïdes, publicades, distribuïdes i promocionades.

A més del nombre mínim d'obres de ficció traduïdes, i com a part del suport d'Europa Creativa a Ucraïna, les propostes poden incloure activitats i costos relacionats per a la impressió, promoció i distribució d'obres de ficció escrites en ucraïnès.

La proposta del projecte ha de complir la resta de requisits següents pel que fa a l'elegibilitat de les obres:

  • Obres de ficció com ara novel·les, contes, obres de teatre i ràdio, obres de poesia, còmics o literatura juvenil i infantil;
  • Obres ja publicades;
  • Obres escrites per autors que siguin nacionals, residents o reconeguts com a part del patrimoni literari d'un país elegible;
  • Obres que encara no s'han traduït a la llengua de destinació, tret que la nova traducció correspongui a una necessitat clarament identificada.

Cal tenir en compte que les obres de no ficció no són elegibles.

Forma de subvenció, tipus de finançament i import màxim de la subvenció

Els paràmetres de la subvenció (import màxim de la subvenció, tipus de finançament, costos subvencionables totals, etc.) es fixaran en el conveni de subvenció.

Els i les sol·licitants hauran d'escollir entre les següents categories de projectes, ambdues amb una taxa màxima de cofinançament del 60%:

  • categoria 1: sol·licitant individual.
  • categoria 2: consorci format per un mínim de 2 organitzacions elegibles.

La subvenció màxima per projecte per sol·licitant individual (categoria 1) és de 200.000 euros i per a consorci (categoria 2) de 300.000 euros.

Els sostres s'apliquen segons la mida del projecte:

  • petita escala: els projectes que proposin almenys 5 traduccions d'obres elegibles poden rebre fins a 100.000 euros.
  • escala mitjana: els projectes que proposin almenys 11 traduccions d'obres subvencionables poden rebre fins a 200.000 euros.
  • gran escala: els projectes que proposin almenys 21 traduccions d'obres subvencionables poden rebre fins a 300.000 euros (només en consorci).

La subvenció serà una subvenció global. Això vol dir que reemborsarà un import fix, en funció d'una quantitat global o finançament no vinculat a costos. L'import serà fixat per l'òrgan de subvenció sobre la base del pressupost estimat del projecte i una taxa de finançament del 60%.

Calendari

  • Obertura de la convocatòria: 15 d'octubre de 2024
  • Data límit de presentació de sol·licituds: 11 de febrer a les 17:00:00 CET (Brussel·les)
  • Avaluació: febrer-abril 2025
  • Informació sobre els resultats de l'avaluació: agost de 2025
  • Signatura de l'AG: novembre de 2025

Plantilles de sol·licitud, guies i models de convenis de subvenció (MGA)

Standard proposal template (Només per a informació): NO utilitzeu aquesta plantilla per enviar-la. Trobareu el formulari de sol·licitud al sistema de presentació de sol·licituds.

Call document

2025 Annual Work Programme for the implementation of the Creative Europea Programme.

Mono/Multi-beneficiary Model Grant Agreement

 

Més informació

Altres

Music Moves Europe
(CREA-CULT-2022-MME)

Termini: 12/gen/2023

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Content

European Co-development
(CREA-MEDIA-2024-CODEV)

Termini: 06/mar/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Content

European mini-slate development
(CREA-MEDIA-2024-DEVMINISLATE)

Termini: 10/set/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

European Film Distribution
(CREA-MEDIA-2024-FILMDIST)

Termini: 25/abr/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

European Film Sales
(CREA-MEDIA-2024-FILMSALES)

Termini: 20/jun/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

Markets & Networking
(CREA-MEDIA-2024-MARKETNET)

Termini: 18/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Audience

European VOD Networks and Operators
(CREA-MEDIA-2024-VODNET)

Termini: 09/abr/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Audience

Networks of European Festivals
(CREA-MEDIA-2024-FESTNET)

Termini: 11/abr/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Audience

Networks of European Cinemas
(CREA-MEDIA-2024-CINNET)

Termini: 16/jul/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cross-Sectorial

Innovation Lab
(CREA-CROSS-2024-INNOVLAB)

Termini: 25/abr/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cross-Sectorial

NEWS - Media literacy
(CREA-CROSS-2024-MEDIALITERACY)

Termini: 07/mar/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cross-Sectorial

NEWS - Journalism Partnerships – Collaborations
(CREA-CROSS-2024-JOURPART-COLLABORATIONS)

Termini: 14/feb/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cross-Sectorial

NEWS - Journalism Partnerships – Pluralism
(CREA-CROSS-2024-JOURPART-PLURALISM)

Termini: 14/feb/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Projectes de Cooperació Europea a petita escala
(CREA-CULT-2024-COOP-1)

Termini: 23/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Projectes de Cooperació Europea a Escala Mitjana
(CREA-CULT-2024-COOP-2)

Termini: 23/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Plataformes europees per a la promoció d’artistes emergents
(CREA-CULT-2024-PLAT)

Termini: 31/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Xarxes europees d’organitzacions culturals i creatives
(CREA-CULT-2024-NET)

Termini: 07/mar/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Entitats Culturals Paneuropees
(CREA-CULT-2024-PECE)

Termini: 31/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Content

European Slate Development
(CREA-MEDIA-2025-DEVSLATE)

Termini: 05/des/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Content

TV and online content
(CREA-MEDIA-2025-TVONLINE)

1r Termini: 05/des/2024
2n Termini: 14/05/2025

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Content

Video game and immersive content development
(CREA-MEDIA-2025-DEVVGIM)

Termini: 12/feb/2025

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Audience

Audience Development and Film Education
(CREA-MEDIA-2025-AUDFILMEDU)

Termini: 27/mar/2025

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Audience

Films on the Move
(CREA-MEDIA-2025-FILMOVE)

1r Termini: 20/mar/2025
2n Termini: 17/07/2025

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

Innovative tools and business models
(CREA-MEDIA-2025-INNOVBUSMOD)

Termini: 16/gen/2025

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

MEDIA 360°
(CREA-MEDIA-2025-MEDIA360)

Termini: 09/gen/2025

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

Skills and Talent Development
(CREA-MEDIA-2025-TRAINING)

Termini: 24/abr/2025

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Circulació d’obres literàries europees
(CREA-CULT-2025-LIT)

Termini: 11/feb/2025

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...